6 Mart 2012 Salı

portakal receli


Cumartesi günü uzun bir aradan sonra çok sevdiğim Feriköy Organik Pazarı'na gittim. Gitmişken gözümde tüten, ne zamandır yapmak için sabırsızlandığım portakal reçelimin temel malzemesini de aldım. Reçel için kullanacağınız portakalın organik olması, işlem görmemiş olması önemli, çünkü kabuğunu da kullanıyoruz ve meyvenin kabuğu tarım ilaçlarına maruz kaldığı zaman reçeliniz de pestisitli bir reçel oluyor. Ayrıca manav ve marketlerdeki organik olmayan portakallar uzun raf ömrüne sahip olsunlar diye mumlanıyor ve bu mum yıkamayla da gitmiyor.



Aroması kuvvetli, lifleri de Washington'a göre daha az ve ince olduğundan Yafa portakalı reçele daha uygun. Bu reçeli yapmak zor değilse de biraz zahmetli. Portakalın kabuğundaki asiti almak ve reçele verebileceği acılığı önlemek gerekiyor. Portakalları yıkadıktan sonra rendenin ince tarafıyla portakalı rendeliyoruz ama öyle hatır hutur değil, aslında kanırtıyoruz demek daha doğru. Portakalın tüm aroması zaten kabuğunda; siz portakalı rendelerseniz aromasından eser kalmayacaktır. Burada maksat portakalın gazını almak :))



 İki büyük tencereyi hazırda tutun, birine kaynar suyu diğerine soğuk suyu koyun. Kanırttığınız portakalları ocağın üzerinde kaynayan suya atın, on dakika kadar kaynasın. Sonra kaynar suyun içindeki portakalları soğuk suyun olduğu tencereye alın, kaynar suyu dökün ve portakalları birkaç dakika soğuk suyun içinde bekletin. Bu arada tekrar bir tencere kaynar su hazırlayın ve portakalları içine atıp kalan acısını 8-10 dakika daha çıkarın ve temiz soğuk suyun içinde soğumaya bırakın. Yaklaşık 1 saat suyun içinde kalsın. Suyunu süzdürdükten sonra portakalları kabuklarıyla dilimleyin ve portakalın ağırlığıyla yarı yarıya olacak şekilde üzerine şeker ekleyip bir yarım saat de böyle bekletin. Benim toz şekerim içinde vanilya çubuklarının olduğu kokulu ve aromalı bir şeker, reçele bambaşka bir tat katıyor vanilyanın küçük tanecikleri.





Portakal da şekerli olduğu için ben şekerini çok koymamayı tercih ediyorum ama siz bol şekerli olmasını istiyorsanız 200 gr daha ekleyebilirsiniz.

Şekerin etkisiyle suyunu salmış portakalları önce kaynara çıkıncaya kadar orta ateşte, sonra da düşük ateşte pişiriyorsunuz. Portakalınız çok sulu değilse ateşi düşük hale getirdikten sonra tencerenin kapağını kapayın ve yaklaşık 2 saat kadar sabredin. Portakalın kokusu bütün evi doldurup sizi mest ettikten sonra, çok suluysa 1 değilse 2 limonun suyunu şekeri kestirmek için ekleyin. Bir on dakika daha kaynatıp altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.

Portakal reçeli diğer reçeller gibi çok ağdalı olmuyor, onun için canınızı sıkıp da saatlerce pişirmeyin.


Malzemeler:

2 kilo organik yafa portakalı
1 kilo (5 su bardağı) toz şeker
2 limonun suyu
Biraz sabır
Bolca sevgi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder